SPEECH BIJ SOLO EXPOSITIE DE OPSTAANDE MENS

 In commissions, contemporary painting, contemporaryart, figurative art, kunstvoorbedrijven, legacy portraits, oilpainting, opdrachten, portraits, portret

SPEECH BIJ SOLO EXPOSITIE DE OPSTAANDE MENS

Afgelopen maand oktober (2024) heb ik een solo-expositie gehad in DeNieuweGalerie (Amstelveen). Titel van deze tentoonstelling was “De Opstaande Mens”.

Tijdens deze expositie, die mede ter viering was van het 25-jarig jubileum van mijn coaching-mentoring bureau ILISOS, heb ik een speech gehouden.

Een tweetal fragmenten heb ik voor deze blog uitgelicht: “wederkerigheid” en het thema “de opstaande mens”.

 

Over “wederkerigheid”

In 2023 had ik een aantal maanden met anderen geëxposeerd in DNG. Ik merkte toen hoe goed het is om de reacties van bezoekers te horen en met hen in gesprek te gaan.

Er is een uitspraak van een kunstenaar dat zegt dat een schilderij pas af is, als het door het publiek is gezien.

Een schilder maakt een schilderij, hij kijkt het kunstwerk af tot het klaar is. In feite is het dan nog niet afgehandeld/klaar. Het kunstwerk heeft nog iets nodig, het moet gezien worden door een ander. Wanneer het gezien is door de kijker, is de driehoek van schilder-kunstwerk-kijker rond en heeft het een bestaanservaring. Deze wederkerigheid (kunstenaar – kijker) is essentieel.

Dan kan het kunstwerk, naast de intentie van de kunstenaar, ook de meerdere werkelijkheden die het in zich heeft ontvouwen.

Ook in de coaching/mentoring van mensen is deze wederkerigheid essentieel . Ze ligt aan de basis voor een werkelijke ontmoeting van de coach-mentor aan de ene kant en de cliënt aan de andere kant.

Sterker nog deze wederkerigheid is de kern van het ontmoeten van jezelf in de ander, en in het ontmoeten van jezelf in een kunstwerk. De cirkel is dan rond.

Dat geldt ook voor mij. Zo heb ik jullie ook nodig om te bestaan; als spiegel, als tegenstander, als steun, in samenzijn.

Daarvoor ben ik jullie als familie, vrienden, relaties dankbaar.

 

Over “De Opstaande Mens”

Aanvankelijk had ik alleen het idee van een expositie.  Je begint dan met het maken van een eerste selectie van werken die je graag wil laten zien. Dan gaat er een tijd overheen van kijken, praten en spiegelen met mensen. In dit proces werd het mij duidelijk dat er toch een thema moest komen. En dat thema moest ook beide gebieden dekken.

En dan gebeurt er iets wonderlijks: je zet de selectie van je werk op een rij en dan komt er een thema op. Ik moest terugdenken aan de opmerking die Sam Drukker mij wel eens maakte: “Ga aan de slag voor een jaar, kijk dan terug en je ziet dan dat er een thema is.” Het lijkt dan of al het werk zich opnieuw ordent.

Het thema dat naar boven kwam was “De Opstaande mens”. Ik was daar best enthousiast over omdat het voor mij beide terreinen beslaat; begeleiding en kunstenaarschap. ze verbinden elkaar en zorgen voor een kruisbestuiving.

Met “staan” als een van de 4 waardigheden van de mens. Het staan heeft dan meerdere aspecten in zich. Het refereert niet alleen aan het staan zelf, maar ook aan het opstaan als proces.

“Staan” is hier niet alleen het concrete lichamelijke aspect van rechtop staan, kop in de wind, zichtbaar en met vergezicht. Overeind blijven tegen de zwaartekracht van de aarde in.

Ik bedoel het hier ook symbolisch. In de zin van rechte rug, staan voor jezelf, rechtop de wereld in. De wereld hier is niet alleen de buitenwereld, de mensen, omstandigheden, systemen. Het is ook de binnenwereld van je gedachten, overtuigingen, opvattingen, gevoelens. Beide werelden hebben krachten Dat zijn ook krachten die jou, net als de zwaartekracht naar beneden kunnen trekken. Hoe verhoud je je daartoe, hoe blijf je overeind, net als in het lichamelijke… Hoe houd ik mij ten opzichte van deze werelden staande?

Het staan is een dynamisch gegeven, een constante dialoog met de zwaartekracht. En dan wordt ons staan ook ons bestaan. Kortom het staan als grondslag van ons bestaan.

Deel van deze expositie is een onderdeel van een groter project getiteld  “Wanneer Sisyphus en Godot elkaar ontmoeten”.

Dit project is nog volop in ontwikkeling en zal in een van de komende jaren ook te zien zijn.

Daar ga ik graag later dieper op in.

 

Wordt vervolgd!

Martin Schelstraete

Atelier: Aalsmeerderweg 230 1432 CW Aalsmeer
Telefoon:+31 (0)6 – 51 49 15 82
E-mail: martin.schelstraete@gmail.com
Website: www.martinschelstraete.com

 

Recent Posts

Leave a Comment